Mat


17 oktober, 2009

En annan sak som är annorlunda här i Frankrike är synen på mat. Ibland känns det som att allt kretsar kring mat här. Imorgon ska vi exempelvis på släktkalas. Deras släkt samlas allihopa en gång om året, oftast nu på hösten för att umgås en hel dag. Så fort vi fick inbjudan började pratet om vilken mat som skulle serveras. Det har varit anka hit och gåslever dit och långdragna diskussioner om vilket vin som passar bäst. Så fort Madame eller Monsieur har pratat om detta släktkalas har det handlat om maten eller om bordsplaceringen. Ingenting om familjemedlemmarna eller om någon aktivitet eller något sådant. Jag frågade vad det var vi skulle hitta på under denna dagen och de tittade konstigt på mig. "Vi ska ju äta lunch" sa de. Ja visst, men efter det då? Jag har insett, efter bland annat ett dop vi var på för ett tag sedan, att när man har släktkalas eller fest eller liknande så sitter man till bords i cirka 6-7 timmar. Och that's it! Det är liksom hela festen. Visst är det mysigt att sitta tillsammans och äta något gott, jag älskar dessutom mat, men vill man inte göra något annat också? Det är inte en tillställning med en massa äldre släktingar vi ska till som inte orkar med aktiviteter. De flesta på det här släktkalaset är mellan 16 och 25. Men det enda som är av vikt på denna årliga träff är alltså maten. Det ska bli mumma eftersom jag tycker om fransk mat, men jag kommer verkligen att vara rastlös som få efter hela sittningen.
Ett annat exempel på hur mycket mat betyder här kan man se när man tittar på TV. I reklampauserna handlar reklamen nästan uteslutande om mat. Det görs reklam för ost, kött, desserter, yoghurt och drycker och sen börjar filmen igen. Det kommer aldrig någon reklam för något annat som inte är ätbart.
Det är verkligen som min mamma berättade innan jag åkte hit. I Sverige äter vi för att leva, men i Frankrike lever man för att äta.

Kan ju berätta lite om mina erfarenheter av fransk mat när jag ändå är igång. Jag tycker verkligen om maten här, men det är väldigt olikt mot vad jag är van vid.
I Sverige åt jag alltid fil och müsli eller havregrynsgröt till frukost. Här består frukosten av antingen inget eller croissanter, pain au chocolat, bullar, bakelser och kakor.
Till både lunch och middag är det tre- eller fyrarätters. Man börjar med förätten som består av olika patéer, korv, skinka och andra charkuterier och lite grönsaker. Sen är det huvudrätt och då är det en kött- eller fiskrätt. Efter huvudrätten är det dags att ta fram ostarna. Då fylls tallriken oftast med sallad och så äter man baguette och olika ostar till. Efter "osträtten" är det dessert. Och så här är det varje dag. Sen kan jag ju säga att man är proppmätt, kort och gott.


Sen jag kom hit har testat en massa nya grejer i matväg och lärt mig att tycka om saker som jag aldrig någon trodde att jag skulle ens titta åt:
- Musslor
- Pilgrimsmusslor - något av det godaste jag ätit här.
- Sniglar - jo det är sant!
- Lever
- Inälvor - ja herregud.
- Gåsleverpaté
Sen har jag lärt mig att äta svamp och ost, vilka inte var några favoriter hos mig innan. Har till och med fått riktiga gravid-craving på mögelost. Haha! Det trodde jag aldrig någonsin att jag skulle få ner.
Så, ett inlägg som bara handlade om mat. Det bevisar ju bara hur inhemsk jag har blivit här. Haha.

För övrigt så har jag varit här i 7½ vecka och inte 6½ som jag skrev i förra inlägget.


/ Sigrid

Kommentarer
Postat av: johanna

det spelar ingen roll var i varlden du besoker och stanar for en lite langre tid, man far alltid en kulturchock i sadar i efterhand sa ar det ganska intressant ocksa och man lar sig tycka om sakern man aldrig for ens hade mage att fantisera om. :)

2009-10-29 @ 20:16:03
URL: http://yellowladie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0